NÖRDFAKTA: Så kokar man påskäggen på ett vetenskapligt sätt

Haqvin Gyllenskölds klassiker från 1956 "Konsten att laga mat" tycks vara försvunnen från min bokhylla. Jag köpte ett nytryck i billigt lågprispocketpapper för många år sedan. Kanske har bladen fallit sönder. Och så har jag kastat den och glömt det.

Trist, för det är en bok man behöver till påsk om äggkokningen ska bli perfekt.

Haqvin var förresten arkitekt och ritade Konsums korvfabrik på Södermalm som ligger alldeles intill vårt hus. Numera är fabriken omritad till kontor för Skatteverket av Gert Wingårdh.

Jag hittar ett Excel-ark med äggkokningsberäkningarna i min dator!

Foto: Nils Öhman

Foto: Nils Öhman

Man utgår tydligen från vattentemperaturen (ta), äggtemperaturen före kokningen (tb), den önskade äggtemperaturen efter kokningen (tm) samt äggets radie (r). Man ska beräkna kvoten mellan temperturförändringen på äggets yta (ta-tm) och temperaturförändringen i ägget mitt (ta-tb). Och så finns det en tabell med denna kvot och koktiden (S) dividerat med radien i kvadrat.

Kokar vattnet blir ta=100 (men äggen skulle ju kunna ligga i tempererat vattenbad också. Lär ska vara bra har jag för mig). Om ägget har legat en god stund i köket så blir tb=20. Hur varmt det ska bli i mitten har jag tyvärr inte noterat. Asch då. Gissar på 70 grader, tm=70 alltså. Då blir temperaturkvoten 0,38. Tabellen med experimentdata ger - med en äggradie på 45 mm - att koktiden blir 6 minuter och 45 sekunder.

Så vi langar som vanligt äggen i kokande vatten och låter de ligga där i de vanliga sex minutrarna plus minus de ofullkomligheter i människans psyke som gör att det är svårt att lyda ett äggur.

Det blir alldeles utmärkt. Lika utmärkt som det skulle bli om man hade läst allt det här.